Min senaste veckohandel

04.04.2017 kl. 07:00

Jag fick en förfrågan om jag kunde visa vad jag veckohandlar, så här kommer en bild av vad jag köpte senast!

Bananer i mängder. Orsaken att jag köper så mycket banan på en gång har faktiskt att göra med mängden skräp jag lyckas undvika på det sättet. Eftersom jag vill köpa mina bananer ekologiska och gärna fair trade, måste jag köpa dem ur en butik och inte på torget, pga skillnader i utbud. Då kommer det alltid lite klistermärken med och eftersom jag då köper en stor mängd på en gång, så blir det bara ett prisklistermärke för en stor sats. Dessutom bara ett kvitto :).

Mango och andra frukter köper jag antingen från torget eller butiken, gärna utan klistermärken. Jag köper inte mango varje gång, utan det varierar mellan t.ex. kiwi, passionsfrukt, mandariner m.m.

Sparris börjar vara så himla gott så jag köper gärna hem det nu på våren! Tyvärr säljs de i princip aldrig utan någon form av gummiband och lappar, men som tur kan gummibanden sparas och användas på nytt och på så vis inte orsaka skräp. Lapparna sorterar jag som papper om det går, eller lägger i min lilla ZW-burk ifall det är något plastigt.

Citroner satsar jag på att alltid köpa ekologiska, men om det inte finns i lösvikt (som den här gången) så blir det vanliga citroner. Jag försöker att inte köpa för många på en gång eftersom de relativt lätt blir dåliga (enligt mig).

Jag köper fortfarande saker i förpackningar, så länge jag kan undvika plastet (här är Oatlys kork ett undantag, tyvärr!). Ekoägg i kartong, grädde nu och då för att kunna tillverka smör, veganyoghurt händer det att jag köper (rätt ovanligt ändå) och knäckebröd är jag så överlycklig att packas i papper och inte plast - det är sååå gott!

Det här är såklart bara hur det såg ut senast - det kan variera! Kött köper jag sällan och då aldrig från vanliga butiker om de inte har en köttdisk. Ost har jag ganska lite intresse för, så inga problem där heller eftersom de oftast är packade i plast. Havregryn brukar jag köpa i kartongförpackning. Skriv gärna ifall ni undrar något om någon produkt på bilden eller som inte är med här!


I was asked to write about the food I buy, so here is my latest shopping result!

Bananas - MANY. The reaon I buy so many is actually to not cause too much waste. I want my banana organic and if possible fair trade, so I have to go to a normal food store to buy them (they only have "normal" bananas at the market place). From the store I always get these price stickers, which kinda sucks, but at least I only get one for this big amount of bananas. Better than buying just a few at a time!

Mango and other fruits I buy from the market place or from a food store, depends on what the market place offers. I try avoiding the stickers as much as I can. Mango is not the only thing I buy, but for example also oranges, kiwis and passionfruit.

My favorite aspargus is something that is starting to tate really good thi time of the year. It is almost impossible to buy them without anything, usually they have rubber bands or some plastic. The rubberbands I can reuse, so I don't see them as a very big problem, however.

Lemons I prefer organic, but if they are not in bulk (this time they weren't), I buy "normal" lemons. I try to not buy too many since I feel they get bad quickly.

I still buy some things packaged, as long as I can avoid the plastic (the cork of the Oatly is plastic, blahh). I buy organic eggs, organic cream sometimes for the making of butter, Oatly or normal yoghurt sometimes and also crispbread since it is sooooo good and packaged in paper.

Kommentarer (7)
Hur äter du bananerna? Jag köper bara en klase åt gången och de hinner ändå ofta bli övermogna. Inte så att man inte hinner äta upp dem, men om jag hade flera skulle det antagligen bli bakverk av en del.
Matilda04.04.17 kl. 08:36
Jag lägger allt i kylskåpet och tar fram några så att de blir varma under natten :) Jag gillar dessutom inte gröna bananer så för mig går det bra att de inte är 100 % hårda. Men i kylskåp håller de!
04.04.17 20:33
Jag tänkte på din blogg igår när jag såg att min matbutik har ekologiska ägg i lösvikt. Visserligen är de svindyra men ändå, så himla bra att man kan återanvända sin äggkartong!
Fanyu04.04.17 kl. 08:54
Vaaaar e din matbutik?? :D
04.04.17 20:33
Tips för att slippa kvitton - S-gruppens butiker har åtminstone i Vasatrakten börjat fråga kunderna om de alls vill ha kvitton innan de printar ut dem. Om man har S-gruppens app borde man dessutom kunna ställa in där att man enbart vill ha elektroniska kvitton :)
Viktoria04.04.17 kl. 09:17
Oj vad braa!! Kontigt iofs, för jag har förstått att kvittot MÅSTE printas, så onödigt men. Skulle vara jättebra om man kunde koppla en e-postadress till alla kort så att kvittot endast är elektroniskt :)
04.04.17 20:34
Tack! Kul inlägg :)
Mirja04.04.17 kl. 13:37
Hoppas du gillade, tack för tipset också :)
04.04.17 20:34
Havremjölk är idiotbilligt o enkelt att laga själv! Googla! Inga tunga tölkar att släpa heller :) o ti kommentaren ovan; bananer går oxå att frysa ner för smoothien t.ex!
Sussl04.04.17 kl. 15:37
Jag har testat nångång :) Gillar dock mer den köpta varianten, men brukar ändå aldrig köpa det. Det som är på bilden är havregurt som jag älskar :)
04.04.17 20:35
Ekologiska ägg i lösvikt har de ju i saluhallen också! På två olika ställen där har jag köpt måååånga ägg i egen äggkartong!
Tove N05.04.17 kl. 15:56
Tack Tove :D då får det bli min äggköparplats!! tack!!
05.04.17 23:40
Hej, tack för så många bra tips varje dag! Har för en tid sen börjat minska på plastet, men har ännu många steg kvar. Har en konflikt varje gång i butiken då jag så gärna vill prioritera inhemskt, men så är de inhemska produkten i plastförpackning till skillnad från en utländsk variant. Hjärtat brister också då en ekologisk produkt är i plastpåse till skillnad från en icke-ekologisk. Kul att du tog upp det i ett inlägg för en tid sen! Kanske man borde meddela dem varför man valde att inte köpa deras produkt.. Har du tipps på var man får köpa inhemsk pasta i lösvikt/inte plastförpackning? Samma fråga gällande inhemska frukostflingor, margarin och ketchup :) Ketchup kunde jag iofs testa laga själv om jag hittar ett vettigt recept.
Ginnea05.04.17 kl. 19:05
Hej och tack för din snälla kommentar :) Ja har inte riktigt något tips på precis inhemsk pasta, men i Åbo skall det väl finnas pasta som är i kartongförpackning i Italian herkut-butiken? Har inte testat själv och tror tyvärr inte att det är inhemskt. Jag försöker göra min pasta själv istället, antingen med mjöl och ägg eller mjöl och bara vatten! Med en pastamaskin blir det ganska lätt, finns kanske någon gratis hos någon släkting som man kan få den av :) ketchup har jag en gång gjort själv, blev nog jättegott! Bara att välja första bästa recept man hittar. Flingor gör jag också hellre själv, förut blandade jag allt möjligt som blev egen musli, nu äter jag egentligen bara gröt och kryddar det :) Hoppas det hjälpte !
05.04.17 23:43

Julia Degerth
Grön i Åbo

Jag är en finlandssvensk 23-årig blivande samhällspedagog med planer att ca rädda världen. På bloggen kan du bl.a. läsa om mitt liv utan avfall och olika ekotips, men också tankar om livet och sådär. 

Kontakt: groniabo@gmail.com

 

Alla bilder är mina om inte annat nämns.

Jag håller också Zero Waste-föreläsningar på begäran.

 

A blog about the Zero Waste lifestyle, written by a 23 year old Swedish speaking Finn living in Turku/Åbo, Finland. The blog's name is Grön i Åbo, which means "Green in Turku".

The most popular categories, click on them:

 

Follow me on Instagram!

Like me on Facebook!